opiniestuk van: Stijn
Opiniestuk
Social media platformen
Social media bestaat uit verschillende platformen. Je moet denken aan Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat. Over deze platformen ga ik mijn mening geven. Ik leg onder andere uit wat het platform inhoudt en of ik het zelf ook gebruik.
Facebook is een platform die tegenwoordig ontzettend populair is onder alle leeftijdscategorieën. Er is zelfs een app van gemaakt waardoor het gebruik van Facebook nog makkelijker wordt. Facebook word over het algemeen gebruikt voor nieuws of om spelletjes op te spelen. Je kan ook vrienden toevoegen waarmee je dan kunt chatten.
Ik gebruik Facebook uiteraard ook zelf. Ik vind dat de app zeer overzichtelijk is. Maar dat vind ik van de site zelf ook. Ik vind het ook heel handig. Je kunt namelijk verschillende pagina’s liken. Waaronder nieuwspagina’s. Die pagina’s plaatsen ook veel nieuws dus op Facebook. Ik krijg via Facebook dus veel nieuws mee. Het is ook een leuke site/app om spelletjes op te spelen. Je kan kiezen uit heel veel verschillende spellen. Van sport tot fun games. Ik speel zelf geen spelletjes op Facebook omdat ik dat niet echt leuk vind. Ik vind het niet leuk omdat het vaak te traag loopt omdat het internet traag is. Via de app word je al snel doorverwezen naar de playstore om het spel te downloaden.
Instagram is een app waarop je foto’s kunt delen met mensen die je volgt of die je volgen. Je kan foto’s liken en erop reageren. Maar ook via deze app kan je nieuws volgen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om nieuwsaccounts te volgen. Zo kan je ook via Instagram op de hoogte blijven van het actuele nieuws. Deze app gebruik ik zelf ook. Ik zit er dagelijks op en vind het een zeer goede en overzichtelijke app.
Het enige nadeel aan Instagram is dat er veel fake accounts zijn of accounts die je willen oplichten. Ik vind persoonlijk dat Instagram daar wat aan moet doen. In het verleden heb ik al een keer meegemaakt dat ik werd opgelicht doormiddel van zo’n fake account.
Je kan Instagram ook gebruiken om reclame te maken. Bijvoorbeeld als je een YouTube kanaal hebt, kan je filmpjes maken om je kanaal te promoten. Want je kan ook filmpjes maken op Insta. Ik zou Instagram aanraden omdat het gewoon een hele leuke en overzichtelijke app is.
Twitter is net als Facebook een site en een app. je kan net als bij Instagram volgers hebben. Die lezen dan je Tweets. Tweets zijn berichten die je op je tijdlijn plaatst. Ook via dit platform wordt veel nieuws gepubliceerd. Twitter is vaak als een van de eerste als er groot nieuws is.
Ik heb Twitter gebruikt. Nu niet meer omdat ik er de laatste tijd bijna niet op kijk. Dat komt omdat ik het een eentonig social media platform vind. Op Instagram en Facebook zie je elke dag nieuwe dingen. Op Twitter plaatsen veel mensen elke dag dezelfde bezigheden. Twitter word vaak gezien als dagboek door sommige mensen. Daar kan ik mij aan ergeren. Je hele tijdlijn staat dan vol met berichten van personen waarvan je het niks kan schelen dat ze bijvoorbeeld aan het eten zijn. Ik vond Twitter dus een leuke app maar tegenwoordig gebruik ik het niet meer.
YouTube (ruzies)
Het valt me de laatste tijd op dat er veel ruzies zijn tussen verschillende Youtubers. Enzo Knol vs. StukTV, Acid vs. Tiesgames (en vrienden), Darcy vs. Jade (van de Theemutsen) en niet te vergeten ArmooWasRight vs. YousToub.
Naar mijn mening is het laf om iemand zwart te maken via het internet. Internetpesten vinden we wel erg met zijn allen, maar via het internet iemand afkraken kan ineens wel. In sommige gevallen kan het natuurlijk anders zijn, Enzo Knol werd boos omdat zijn privacy geschonden werd en daardoor ontstond er een ruzie. Maar alle andere drie de ‘ruzies’ die ik als voorbeeld gaf, werd het bekend gemaakt door een video die online gezet is. En in al deze video’s werd iemand zwart gemaakt.
Wat er vervolgens gebeurd, is dat in die video gevraagd wordt om nu ‘niet massaal op die persoon te gaan haten’. Eén dingetje: Waarom maak je een negatieve video over een persoon, maar durft wel te vragen om die persoon niet te gaan haten. Zo werkt dat niet op YouTube, je hebt er altijd mensen tussen zitten die wel nare berichten sturen, disliken en hun abonnement op zullen zeggen.
Door dit, is die andere YouTuber haast wel verplicht om ook een video te maken waarin diegene zijn of haar kant van het verhaal uitlegt. En vanuit hier begint het hele verhaal weer opnieuw. Waarschijnlijk wordt de ruzie tussen de twee ook alleen maar groter.
Ik weet dat mijn mening geen invloed heeft op ook maar iets, maar wilde het toch even met jullie delen. Als een ruzie gewoon niet over duizenden mensen verspreid wordt, zorgt dat voor iedere partij voor minder kopzorgen.
WhatsApp is natuurlijk de bekendste van alle social media platformen. Het is een app waarmee je gratis met elkaar kunt chatten. Het wordt veel gebruikt door jongeren omdat het een makkelijkere en goedkopere manier is dan sms’en.
Ik heb zelf ook WhatsApp. Ik vind dat de App met de update beter wordt. Je kan tegenwoordig namelijk ook bellen via WhatsApp. Het is gratis alleen heb je wel wifi nodig. En wifi is het grootste nadeel aan WhatsApp. Je kan de app alleen gebruiken met wifi. Ik vind dat dat moet veranderen. Alleen weet ik zelf ook wel dat dat vrijwel onmogelijk wordt. Maar het zou een stuk fijner en gemakkelijker zijn om zonder wifi te kunnen appen. Dan kan je echt wanneer je maar wilt de app gebruiken.
Maar sinds de belfunctie is toegevoegd, merk ik en andere gebruikers dat je te vaak per ongelijk iemand belt. En als je eenmaal op de belknop gedrukt hebt krijgt de ontvanger direct een melding.
WhatsApp is dus een goede app om contact te houden met familie en vrienden.

opiniestuk van Mark:
Cyber pesten.
Digitaal pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale- & sociaale media. Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat, What’s app en chatrooms. Via deze digitale media kan je tegenwoordig heel gemakkelijk berichten versturen, vervelende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden. Via de sociale media zijn er oneindig veel mogelijkheden om iemand te pesten zoals: Bangalijsten, Sexting en Indentiteitshack maar er zijn nog weinig manieren om jezelf daar tegen te beschermen. Er zijn een aantal organisaties waar je cyberpesten kan melden.
Cyber pesten via social media komt steeds vaker voor.
Het gebeurt bijna wekelijks voor dat iemand in het nieuws komt omdat hij zelfmoord pleegt door cyber pesten.
Een veel voorkomende manier is dat er Vaak wordt er dan bij vermeld dat degene die zelfmoord pleegt een briefje achterlaat met namen van mensen die hem of haar gepest hebben, er wordt veel aandacht besteed aan het tegengaan van cyber pesten maar het komt nog steeds heel vaak voor, en het aantal zelfmoordpogingen door cyberpesten neemt elk jaar weer toe.
En helaas is er nog geen oplossing tegen cyber pesten
https://www.stoppestennu.nl/cyberpesten
Oorzaak.
Een van de oorzaken voor de toename van het zelfmoordpogingen door cyber pesten, is het veelvuldig gebruik van social media tijdens het dagelijkse leven.
Doordat iedereen tijdens elk vrij moment van de dag zijn social media checkt wordt elk beledigend bericht binnen enkele seconden afgeleverd op de tijdlijn van de gepeste persoon.
Mensen kunnen vaak niks doen tegen de pesterijen omdat de persoon die pest vaak onder een anoniem account werkt en daardoor niet traceerbaar is.
Dit onderwerp kwam onlangs nog in het nieuws omdat een meisje er achter wou komen wie een naakt-filmpje van haar heeft geplaats op een anoniem account.
Facebook wou deze gegevens niet verstrekken maar moest dit van de rechter toch doen, uiteindelijk kwam er niks uit omdat de gegevens leidde naar een openbare computer op een middelbare school.
Strafbaar
Pestgedrag is pas strafbaar als iemand precies handelt zoals wordt beschreven in het artikel van het Wetboek van Strafrecht waar het delict in staat. Zo is smaad beschreven in artikel 261 van het Wetboek van Strafrecht en heeft smaad de volgende delictsomschrijving:
Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Als de rechter bewezen acht dat er in een concrete situatie wordt voldaan aan de bovenstaande delictsomschrijving, kan die persoon voor smaad worden veroordeeld.
Pestgedrag is niet altijd strafbaar. Zo is er pas sprake van strafbare bedreiging als het slachtoffer vreest dat bepaalde dreigementen ook echt waar gemaakt zullen worden. Daarbij toetst de rechter niet of een bepaald persoon bang wordt van een bedreiging, maar wordt er getoetst of er bij een gemiddeld persoon vrees kan ontstaan vanwege de bedreiging. Bij de strafbaarheid van bedreiging is het niet van belang of de dreiger de dreigementen echt waar wilde maken of niet.
Tegenover het recht van een gepest persoon staat vaak het recht op vrijheid van meningsuiting. Het recht op vrijheid van meningsuiting gaat heel ver: zo mag je shockeren, kwetsen of verontrusten. Alleen mag volgens het Europese Hof van de Rechten van de Mens vrijheid van meningsuiting niet nodeloos kwetsend of schadelijk zijn.
Uiteindelijk hangt het altijd af van de omstandigheden van het geval of er sprake is van strafbaar handelen. Bij de toets of iemand strafbaar handelt wordt er gekeken naar de hoedanigheid van een persoon. Bij kinderen wordt er minder snel vastgesteld dat ze strafbaar handelen dan bij volwassenen. Er wordt ook gekeken naar andere omstandigheden, zoals het middel waarmee wordt gepest. Beweringen op internet worden over het algemeen minder letterlijk genomen dan beweringen op school. Bij sommige delicten, zoals smaad of bedreiging, is er juist sprake van strafverzwaring.
Concluderend kan pesten strafbaar zijn, maar dan moet het wel gaan om een extreme vorm van pesten, waarbij wordt voldaan aan een delictsomschrijving in het Wetboek van Strafrecht. Het is verstandig om zoveel mogelijk bewijs vast te leggen als je denk dat er sprake is van strafbaar handelen. Als je via het internet wordt gepest kan je ook derden, zoals providers, verzoeken om schadelijke content van het internet te verwijderen of de gegevens van een anonieme pester te verstrekken. In de praktijk worden scholen bijna nooit aansprakelijk gesteld voor het niet stoppen van pesten, want ze hebben geen resultaatverplichting om pesten te voorkomen. Recent is de zorgplicht van scholen wel verscherpt doordat het wetsvoorstel Sociale Veiligheid op School in werking is getreden, zodat scholen verplicht verantwoording moeten afleggen over de resultaten van hun inspanningen om pesten te voorkomen.
https://www.stoppestennu.nl/pesten-cyberpesten-strafbaar
Cijfers.
In het jaar 2012 gaf 3 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan weleens gepest te zijn via internet. Dit zijn naar schatting ruim 400.000 personen. Jongeren worden veel meer met cyberpesten geconfronteerd dan ouderen.
Dit komt vooral omdat jongeren vaker gebruik maken van internet.
Van de 15- tot 18-jarigen had 10 procent in 2012 te maken met pesten via internet, tegen minder dan 1 procent van de 65-plussers. Natuurlijk maken jongeren ook meer gebruik van het internet en zijn ze actiever op sociale media, die vaak als platform voor pestgedrag dienen. Vrijwel alle 15- tot 18-jarigen gebruiken sociale media, terwijl van de 65-plussersbijna een op de zes hierop te vinden is.
De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren is laster. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, filmpjes of roddel via het web. Ruim 4 procent van de 15- tot 18-jarigen werd hiermee naar eigen zeggen geconfronteerd in 2012. Daarna volgen stalken, bedreiging met geweld, en chantage via internet.
Minder dan een op de tien jongeren die geconfronteerd werden met pesten via internet maakte hiervan melding bij de politie of een andere instantie.
Conclusie
Het komt erop neer dat hard gewerkt wordt aan een oplossing voor cyber pesten maar dat het aantal gevallen nog steeds toeneemt, door het veelvuldig gebruik van sociale media.

Maak jouw eigen website met JouwWeb