- wat is burger journalistiek ? Mensen die buiten de media nieuws verzenden en publiceren. Deze mensen zijn geen vakmensen op gebied van journalistiek.
B) 3 vormen bij waarbij burgers het nieuws maken/volgen:
1. Nieuws volgen via social media en publiceren via social media.
2. Nieuws via vrienden horen. Nieuws aan vrienden delen.
3. Nieuws ontdekken en op een eigen blog plaatsen
Wat is in jouw woonplaats het nieuws van de dag?
Mark
Leeuwarden is op 13 april 2017 het decor van de zevende editie van The Passion. De productie van de EO, KRO, NCRV en NPO wordt live op televisie uitgezonden. Het spektakel trekt elk jaar duizenden bezoekers en wordt op televisie en via social media door zo'n drie miljoen mensen bekeken.
Met The Passion wordt het lijdensverhaal van Jezus verteld. Bij het spektakel sjouwen deelnemers een groot verlicht kruis door het centrum naar het hoofdpodium op het Wilhelminaplein. Bekende artiesten zingen passende bestaande Nederlandse liedjes.
"Leeuwarden heet The Passion van harte welkom!" zei burgemeester Ferd Crone woensdagmorgen. "We slaan met Provincie Fryslân en de gezamenlijke Leeuwarder kerken de handen ineen om publiek en televisiekijkend Nederland in 2017 te ontvangen op het Wilhelminaplein. Dit plein vormt een fantastische decor voor het bijzondere verhaal van de laatste uren van Jezus."
CH 2018
Volgens de provincie past het binnenhalen van The Passion goed in de strategie om in de aanloop naar Culturele Hoofdstad 2018 evenementen naar de stad te halen. De kosten bedragen 200.000 euro. De gemeente Leeuwarden en de provincie delen de kosten.
Het is de zevende keer dat The Passion wordt opgevoerd. Eerder waren de steden Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Enschede en Amersfoort gastheer voor het evenement.
Trots
"Friezen zijn van oudsher trotse mensen. Ik ben trots op The Passion, het evenement dat saamhorigheid brengt. En dat hebben we hard nodig, zeker in deze tijd van tegenstellingen. Tussen jong en oud. Tussen stad en platteland. Wij brengen het eeuwenoude verhaal van verbinding dit jaar met een Fries tintje vanuit Leeuwarden" zei Taco Rijssemus van KRO-NCRV.
De uitzending is op Witte Donderdag op 13 april 2017 om 20.30 uur op NPO 1. Kijkers kunnen ook online deelnemen aan de virtuele processie. Welke artiesten meedoen is nog niet bekend.
Volgens de provincie Friesland past het binnenhalen van The Passion goed in de strategie om in de aanloop naar Culturele Hoofdstad 2018 evenementen naar de stad te halen. De kosten bedragen 200.000 euro. De gemeente Leeuwarden en de provincie delen de kosten.
Vorig jaar was The Passion in Amersfoort. Deze editie trok 20.000 bezoekers. Via televisie keken er bijna 3,2 miljoen mensen. Eerder waren de steden Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Enschede gastheer voor het evenement.
Leeuwarden betaalt 2 ton voor The Passion.
De gemeente Leeuwarden moet 2 ton betalen om de organisatie van The Passion 2018 voor haar rekening te mogen nemen
Het college van Gedeputeerde Staten heeft de bevoegdheid om 100.000 euro beschikbaar te stellen voor de opvoering van The Passion volgend voorjaar in Leeuwarden. Dat zei gedeputeerde Sietse Poepjes woensdag in antwoord op vragen van woordvoerder cultuur Margreet Mulder van D66 in Provinciale Staten.
Behalve de provincie stelt ook het college van b. en w. van Leeuwarden een ton beschikbaar. De organisatie van The Passion, de televisiezenders EO, KRO en NCRV, krijgt dus in totaal 200.000 euro. De investering verdient zich terug, aldus Poepjes.
Niet alleen wordt het bezoekersaantal geschat op 20.000 mensen, op televisie keken afgelopen jaar 3,8 miljoen mensen. Veel van die mensen zullen na de uitzending naar Leeuwarden komen.
Stijn:
Windmolens niet gewenst in Veendam
De windmolens die langs de N33 moeten komen worden niet verwelkomt door een grote groep mensen. Er worden al verschillende campagnes gehouden tegen de windmolens. De windmolens zouden voor teveel overlast gaan zorgen . Het andere deel van de Veendammers is wel voor windmolens langs de snelweg.
Tegenstanders
De actiegroepen Storm Meeden en Stichting Platform TegenwindN33 zijn volop tegen de windmolens. Ze zouden voor overlast zorgen. Het irritante geluid van de ronddraaiende molens en de schaduw die continue over de tuinen heen gaat. Klachten die vaak genoemd worden als het over de windmolens gaat. Beide partijen gaan nu samen werken om de windmolens tegen te gaan. Er zouden volgens de actiegroepen andere alternatieven aan de kant geschoven zijn voor de windmolens. Zo werd er gesproken van ontwikkeling van zonne-energie. De plaats waar de windmolens moeten komen is volgens de tegenstanders niet goed genoeg onderzocht.
Acties voeren
De verdeling van de positieve effecten en de negatieve effecten zouden niet goed verdeeld zijn. Zo zou er meer overlast ontstaan dan positieve effecten. De voorstanders van de windmolens vinden dat maar onzin en zeggen dat het juist alleen maar voordelen met zich mee brengt. Het is goedkoper dan hoe er nu energie word gewekt. En aan dat geluid van de molens raak je vast. gewend. Storm Meeden en Stichting Platform TegenwindN33 gaan actie voeren doormiddel van flyers. Beide groepen gaan de straat op om flyers uit te delen. Ze willen de neutrale mensen van Veendam overhalen tegen de windmolens te zijn. Er zijn natuurlijk ook voorstanders. Er worden dan ook campagnes gehouden door die mensen. Zij vinden namelijk dat het goed voor het milieu gaat zijn en het gaat minder geld kosten. Als de windmolens komen kan er ook minder gas geboord worden en voorkom je minder aardbevingen in de gehele provincie.
Locatie windmolenpark
De Statenfractie van GroenLinks heeft tijdens een vergadering gemeld dat de locatie van waar het park moet komen veranderd moet worden. Zo wil hij dat het zuidelijke deel van de bestaande locatie N33 ter hoogte van Wildervank, Veendam en Meeden geschrapt moet worden. In plaats daarvan moet het gedeelte ten noorden van Meeden toegevoegd worden. De reden om de locatie te veranderen zijn de voorspelde hoeveelheid klachten die gaan komen. Het zuidelijke deel van het toekomstige park ligt namelijk naast een woonwijk. Er word dus verwacht dat veel huishoudens gaan klagen over de geluidsoverlast.
Minder onrust
Er is dus veel te doen rondom de windmolens. Maar men voelt wel dat er progressie geboekt word. Zo verminderd de onrust in Veendam over de windmolens. GroenLinks hoopt dat de onrust nog verder zal verminderen. Dat kan volgens de partij alleen lukken als alle partijen elkaar steunen in dit project. Het is dus nog niet zeker wanneer en of er windmolens komen, maar de voorstanders zullen zich er niet zomaar bij neerleggen en zullen daarom ook alles geven om dit duurzame park te bouwen. Aan de andere kant zullen de tegenstanders altijd tegen het plan zijn.
Maak jouw eigen website met JouwWeb