zelfgemaakt moodboard

 

2 andere noodboards die te maken hebben met journalistiek

informatief stuk 1

 

Nieuwe media in de journalistiek

Twitter

Twitter is een zeer belangrijk medium in de journalistiek. Veruit de meeste nieuwsberichten worden gedeeld op Twitter, omdat het laatste nieuws sneller verspreid kan worden dan ooit.

 

Wat doen journalisten dan op Twitter?

In eerste instantie is Twitter gewoon erg bruikbaar voor journalisten. Brekend nieuws wordt daar als eerste gedeeld en er zijn inmiddels een aantal tools die maken dat het brekende nieuws in realtime gevolgd kan worden. Verder is het zo dat doordat de nieuwsjagers-community op Twitter zo actief is, je makkelijk op de hoogte blijft van waar de andere reporters zich mee bezighouden. Contacten worden gelegd, samenwerkingen aangegaan en wellicht leest je volgende werkgever je berichten ook nog.

Op Facebook is dat anders. Daar zijn met name de nieuwslezers actief.

Kort gezegd kun je stellen dat Twitter voor journalisten erg effectief is om nieuws te vergaren en te delen.

Facebook (en Pinterest) zijn de kanalen die interessant zijn om het nieuws vervolgens verder te verspreiden,

 

Maar we zijn er nog lang niet

De integratie van verschillende ‘oude’ en ‘nieuwe’ media begint steeds meer vorm te krijgen.

Bij de Franse krant Le Figaro hebben bijna alle journalisten in plaats van hun naam, hun Twitternaam onder de artikelen staan, waarom doen Nederlandse media dat (nog) niet?

 

 

 

Nieuws op papier

Door de toename van nieuwe media zoals; Facebook & Twitter neemt het aantal mensen dat nog een papieren krant leest sterk af.

Waarom zou je nog betalen voor het nieuws op papier terwijl je al het nieuws nog uitgebreider en sneller online kan lezen.  

 

 

 

 

 

 

 Social media als bron

 

Gevraagd naar het belang van verschillende bronnen voor de dagelijkse werkzaamheden, scoren social media een vijfde plaats. Op de eerste plaats staat e-mail, op de tweede plaats staan zoekmachines en de derde bron van informatie wordt gevormd door persoonlijke contacten. Websites scoren als informatiebron ook hoger dan social media. Zes van de tien journalisten plaatsen kritische kanttekeningen bij de kwaliteit van de informatie op social media. Gebrek aan controle is een probleem.

 

Journalisten maken in hun werk steeds vaker gebruik van sociale netwerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse George Washington University en het bedrijf Cision. 56% van de ondervraagde journalisten zegt dat sociale netwerken als Twitter belangrijk zijn voor het produceren van verhalen. 84% zegt wel voorzichtig te zijn met het gebruiken van informatie die via die netwerken wordt vergaard. Veel journalisten vinden de informatie minder betrouwbaar dan die van traditionele media.

 

 “Er is bij de mainstream* media echt sprake van een omslagpunt als het gaat om het gebruik van sociale netwerken voor onderzoek en verslaggeving”, zegt Heidi Sullivan van Cision. “Sociale media zijn een echte aanvulling voor veel journalisten. Toch vertrouwen veel van hen nog steeds op traditionele bronnen en journalistieke basisprincipes als hoor en wederhoor”.

Volgens het onderzoek gaan steeds meer journalisten sociale netwerken gebruiken, maar doen ze dat wel voorzichtig. Ongeveer de helft van de 371 ondervraagde journalisten zegt het een probleem te vinden dat feiten niet of moeilijk kunnen worden gecontroleerd.

* is een term waarmee men activiteiten (bijvoorbeeld kunst- en muziekstromingen) aanduidt die voor een grote massa mensen interessant zijn en die ook overduidelijk aanwezig zijn in de maatschappij.

 

De toekomst

Ook al vindt bijna een derde van de journalisten berichtgeving via social media onbetrouwbaar, toch worden berichten in social media door ongeveer twee derde van de journalisten gebruikt om te achterhalen wat er leeft bij het publiek en is het voor de helft van de journalisten de belangrijkste bron van informatie.

Publish first, correct if necessary’ is aan de orde van de dag. Fact checking wordt minder zorgvuldig gedaan. Journalisten staan voor een dilemma: als een van de eerste publiceren met het risico foutieve informatie te delen, of eerst de berichtgeving controleren, met het risico dat als laatste te publiceren. 80% van de journalisten geeft aan weleens zo snel mogelijk en zonder Fact checking te publiceren, 50% doet dit zelfs bij het merendeel van de publicaties. Een vijfde van de journalisten controleert altijd eerst de feiten.

Het zo snel mogelijk willen publiceren van nieuws zal in de toekomst nog meer naar voren komen omdat het er zo langzamerhand meer om draait dat je het snel publiceert dan dat je het goed publiceert.

Men verwacht dat de rol van social media binnen de vakgebieden alleen nog maar groter zal worden. Dit geldt voor zowel Pr-professionals (85%) als journalisten (80%). Op welke manier zien zij de rol van social media veranderen.

 

 Regels

Bijna twee derde van de journalisten geeft aan zich op social media minder aan journalistieke regels gebonden te voelen dan bij traditionele media, zoals krantenartikelen en televisiejournaal. Journalisten uiten zich op social media anders dan in traditionele media, waarbij op social media de persoonlijke mening openlijker wordt gedeeld. 

Ook hierbij speelt het snel willen publiceren weer een rol omdat controleren van de regels ook weer kostbare tijd kost, en dus ook het publiceren vertraagd

Al met al kunnen we concluderen dat de journalistiek dus absoluut beïnvloed wordt door nieuwe media. De snelheid waarmee nieuws verspreidt is sterk toegenomen. Dit is van invloed op de mate waarin Fact checking wordt gedaan en daarmee op de betrouwbaarheid van nieuws.

Daarnaast hebben journalisten eenvoudiger toegang tot diverse informatiebronnen, zo verspreidt niet alleen de Pr-professional informatie, ook de consument laat actief zijn mening horen via social media. De journalist gebruikt deze input actief bij het schrijven van publicaties. Tegelijkertijd kunnen Pr-professional makkelijker en op meerdere momenten nieuws verspreiden onder journalisten, maar ook zonder tussenkomst van de journalist, doordat men in direct contact staat met de consument.

 

Feiten komen van verschillende websites om een zo goed mogelijk & duidelijk beeld te scheppen

 

 

 

informatief stuk 2:

 

Nieuwe media in de journalistiek

 

Tegenwoordig wordt het nieuws door journalisten niet alleen via de kranten of televisie verspreid. Er is in de loop der jaren namelijk ‘nieuwe media’ ontstaan. Bijvoorbeeld Twitter, Facebook, websites en apps van nieuwsbronnen.

 

Afname krantlezers

 

Omdat de wereld steeds moderner wordt, lezen steeds minder mensen de krant. Vaak wordt het nieuws namelijk gevolgd via het internet. Volgens statistieken neemt de krantenlezer snel af. In 2000 lazen nog 63% van alle huishoudens een papieren krant. Nu in 2016 is dat nog maar 33% van alle huishoudens. Dat komt waarschijnlijk omdat de kinderen van nu groot worden met sociale media. Daarom zijn de voorspellingen ook dat in 2036 0% procent van alle huishoudens in Nederland de papieren krant leest. Op dit moment lezen 70% van alle lezers een digitale krant. Veel kranten in Nederland bieden lezers namelijk digitale kranten aan via bijvoorbeeld de officiële website van de krant. Uit onderzoek blijkt dan ook dat het aantal papieren lezeres afneemt en het aantal digitale lezers toeneemt.

 

 

Sociale media sterker dan ‘gewone media’

 

Door de opkomst van de digitale kranten, neemt de traditionele krant af. Veel meer mensen kijken via televisie het nieuws of luisteren via de radio. Een meerderheid van de samenleving leest de krant via een app of download hem op een computer. Er is een sterke groei te merken in het gebruik van digitaal mediagebruik. Steeds meer Nederlanders benutten het media-aanbod op internet. Het aandeel Nederlandse internetgebruikers dat kranten of nieuwsbladen op internet leest of downloadt, steeg tussen 2005 en 2008 met ruim een derde. De toename bij internettelevisie en -radio is nog groter: het gebruik hiervan is vanaf 2005 meer dan verdubbeld. In 2008 is het aantal gebruikers van internettelevisie en -radio voor het eerst groter dan voor de digitale edities van kranten en nieuwsbladen.

 

Journalisten en sociale media

 

Tegenwoordig wordt er al veel nieuws gepubliceerd door journalisten via internet of via apps van bijvoorbeeld De Telegraaf of NU.nl. Journalisten vinden sociale media belangrijker en betrouwbaarder dan normale media. Facebook zou het belangrijkste platform daarvoor zijn. Nieuwe media is dus niet alleen maat Facebook Twitter of ander sociale media platform. Er worden ook apps gemaakt door verschillende mediabedrijven. Bijvoorbeeld door de NOS. De app wordt gebruikt om nieuws artikelen te publiceren. Dat is tegenwoordig veel makkelijker voor veel mensen. Als ze bijvoorbeeld het journaal missen, is er nog altijd de app die je kan bekijken waar al het nieuws opstaat. Ook voor de meeste journalisten is het een fijne manier om nieuws te publiceren of om achter nieuws te komen. 60% van de journalisten zien sociale media als hun belangrijkste bron van informatie. 59% vertelt dat ze zonder sociale media hun werk niet eens kunnen uitvoeren.

 

 

 

Sociale media efficiënter inzetten

 

Als journalisten meer jongeren willen bereiken, zouden ze sociale media efficiënter moeten gebruiken. Zo zouden journalisten niet alleen artikelen schrijven voor op een Facebookpagina. Want de jongste gebruikers van sociale media gebruiken vaker Snapchat en Instagram dan Facebook. Facebook word namelijk veel gebruikt door 19- tot 24-jarigen. De 15- tot 18-jarigen gebruiken vaker Snapchat en Instagram. Volgens Jonna ter Veer, sociale media-redacteur bij NOS op 3, moeten journalisten zich meer gaan verdiepen in de jongeren. Zo moeten ze achterhalen welk sociale media platform het vaakst gebruikt wordt. In dit geval zijn dat Snapchat en Instagram. Ook moeten ze zich gaan inleven in het taalgebruik. Ze kunnen namelijk artikelen schrijven die de jongeren beter begrijpen of wat jongeren leuker lijkt om te lezen. Debby van Adrichem, auteur bij Frankwatching en onderzoek consultant, zegt dat redactiemedewerkers meer beeldmateriaal moeten gebruiken in plaats van lappen met tekst. Zo is de kans groter dat jongeren je artikel gaan bekijken aangezien ze bij Snapchat ook continue filmpjes bekijken. Het creëren van een blog kan ook jonge lezers trekken. Je kan bijvoorbeeld een blog maken en die blog dan zo opmaken dat het jongeren trekt. Het uiterlijk van een blog of andere nieuwspagina is dus heel bepalend voor jonge lezers. Als een pagina er te saai uitziet haken de meeste jongeren al af. Daarom moet je ervoor zorgen dat je een goed uitziende pagina klaar hebt staan voor de jonge lezers.

 

 

De toekomst voor journalisten

 

Uit onderzoek is gebleken dat de werkzaamheden van journalisten enorm veranderd is door sociale media. Onderzoeken laten zien dat sociale media de werkzaamheden en manier van nieuwspublicatie sterk hebben beïnvloed. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek.

Toch zijn er veel journalisten die berichtgeving via sociale media onbetrouwbaar vinden. Maar toch wordt sociale media door ongeveer twee derde van alle journalisten gebruikt wat er leeft bij het publiek. Ongeveer de helft van alle journalisten zeggen dat sociale media de belangrijkste bron van informatie is. Het kan dus best zijn dat over een paar jaar alle journalisten voor digitale kranten schrijven.

 

 

Bloggen

 

Steeds meer journalisten maken een eigen blog aan om daar hun eigen artikelen op te publiceren. Het is een makkelijke manier om het nieuws te publiceren. Er zijn ook mensen die bloggen en zich dan gelijk een journalist noemen. Naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek ziet 50% van alle loggers zichzelf als journalist. Dat is een opvallende uitslag aangezien het percentage het jaar erop veel lager lag.

 

 

Twitter

 

Op twitter zijn heel veel journalisten actief. Het is heel erg bruikbaar voor journalisten. ‘Breaking News’ word bijna gelijk op twitter gezet. Daardoor weten journalisten vrijwel

Meteen als er iets in de wereld gebeurd. Ze kunnen daardoor ook eerder dan de concurrentie nieuws plaatsen. Er wordt ook makkelijker contact gelegd. Facebook daarentegen is meer een bron om het nieuws te lezen. Daarom zie je ook meer journalisten actief op Twitter dan op Facebook. Onderzoek in de Verenigde Staten toont aan dat van de respondenten 46% minimaal driemaal per week online het nieuws haalt op hun mobiel en bijna de helft dagelijks. Online kranten hebben hun papieren tegenhangers al in 2010 ingehaald voor wat betreft bereik en dat groeit nog steeds. En social media als Twitter en Facebook zijn de aanjagers van al dat verkeer.

 

feedback:

Zorg voor een iets duidelijker overzicht in je dossier.

Het is makkelijker als alles er duidelijk uitziet & Makkelijk te vinden is,

Verder ziet het er erg goed uit.

 

wat vinden wij hier van: 

“een goede feedback waar we wat aan hebben”.